مقدمه
امروزه یکی از سیستمهایی که در خانههای چند طبقه، مراکز تجاری و همچنین ساختمانهای اداری بسیار مورد استفاده قرار میگیرد، آسانسور است؛ یکی از اجزای آسانسور درب آن است. درب آسانسور علاوه بر زیبایی که به ساختمان میده یک از موارد امنیتی آسانسور هم است. حال یکی از چالشهای که بعد از گذاشتن آسانسور در ساختمان ممکن است برای شما ایجاد شود، انتخاب بهترین درب آسانسور است.
انواع درب آسانسور
انواع درب آسانسور به دو نوع اصلی درب کابین و درب طبقات تقسیم میشوند. هر آسانسور باید به تعداد ایستگاه هایی که دارد درب طبقات داشته باشد. تعداد درب کابین بستگی به تعداد ورودی های کابین دارد. در شرایط معمولی هر کابین آسانسور یک ورودی و بنابراین یک درب کابین دارد. آسانسور های دو درب می توانند بصورت روبرو (تونلی) یا مجاور (مدل ال) در نظر گرفته شوند.
درب کابین آسانسور
درب کابین دربی است که روی کابین تعبیه می شود و همراه آن حرکت میکند. مهمترین وظیفه درب های کابین آسانسور حفظ ایمنی مسافران آن است. درب در تمام طول مسیر باید بسته بماند و فقط هنگام توقف کابین در طبقه مورد نظر امکان باز شدن وجود داشته باشد. در نبود درب های کابین، مسافران آسانسور در طول حرکت، دیواره چاه را میبینند و امکان دسترسی دارند که میتواند باعث بروز حوادث شود.
درب طبقات آسانسور
درب طبقات درب هایی است که در ایستگاه های آسانسور تعبیه میشود و در طبقات ثابت هستند. این درب ها باید مطابق الزامات استاندارد و اصول ایمنی مجهیز به قفل باشند. قفل ایمنی درب ها باعث میشود تا زمانی که کابین آسانسور در طبقه مورد نظر قرار نگرفته درب باز نشود.
انواع درب آسانسور بر اساس مکانیزم
درب های طبقات آسانسور با توجه به مکانیزم حرکت لته های درب به دو دسته بندی: درب طبقات لولایی و درب طبقات اتوماتیک تقسیم می شوند. درب های لولایی طبقات همانند درب های معمولی هستند که از یک سمت، توسط لولاها به دیوار متصل هستند و از سمت دیگر به سمت داخل و بیرون حرکت می کنند، درب های لولایی ارزان قیمت تر از درب های اتومات هستند؛ از طرفی لته درب ها در درب های تمام اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک به صورت ریلی بوده و به سمت چپ یا راست جمع میشوند.
درب اتوماتیک تلسکوپی
نوعی از درب اتوماتیک است که بصورت کشویی از یک سمت باز می شود را درب اتوماتیک تلسکوپی می نامند. این درب های تلسکوپی دارای حداقل دو لته هستند که در فرایند باز و بسته شدن درب ها روی هم جمع می شوند. در طراحی آسانسور با ردب تلسکوپی باید به قسمت جمع شدن درب توجه داشت. به عبارت دیگر باید فضای کافی در چاه آسانسور برای جمع شدن لته های درب در یک سمت پیش بینی شود. درب آسانسور سانترال از دو قسمت تشکیل شده که یکی از قسمت ها در سمت چپ و دیگری در راست قرار میگیرد. برای باز شدن درب اسانسور سانترال این دو قسمت از یکدیگر دور و برای بسته شدن به هم نزدیک می گردند تا درب بسته شود. درب های سانترال چون از وسط باز می شوند نسبت به درب های تلسکوپی کمی زودتر بسته می شوند.همچنین این نوع درب از زیبایی بیشتری نسبت به بقیه دربها برخوردارند. درب اتوماتیک سانترال نوعی از درب کشویی اتوماتیک است که دو لته آن از مرکز درب باز شده و به طرفین جمع میشوند. در مقایسه با درب های تلسکوپی، درب های سانترال در مجموع در حالت باز شده فضای بیشتری در چاه اشغال میکنند. بنابراین در انتخاب نوع درب باید فضای چاه به دقت مورد توجه قرار گیرد. نکته دیگری که در رابطه با درب های سانترال وجود دارد زمان عملیات درب است. درب های سانترال چون هر دو لته درب همزمان به طرفین باز میشوند، باز یا بسته شدن درب زمان کمتری میگیرد.
درب اتوماتیک تله سانترال
در واقع ترکیبی از درب اتوماتیک تلسکوپی و سانترال را درب اتوماتیک تله سانترال می گویند. در این مدل، باز شدن درب از وسط به طرفین است. ولی برای صرفه جویی در فضای جمع شدن درب هر سمت دارای دو لته است که بصورت تلسکوپی جمع میشوند. درب های تله سانترال میتوانند بصورت چهار لته، شش لته یا حتی بیشتر طراحی شوند. البته مدل چهار و شش لته متداول هستند.
درب آسانسور اتوبوسی
نحوه عملکرد این نوع درب مانند درب ورودی مسافرین در اتوبوس های شهری است. یک موتور الکتریکی با استفاده از برق نیروی لازم برای باز و بسته شدن دو قسمت درب را فراهم میکند. دو قسمت درب هرکدام به یک طرف جمع می شوند و روی هم قرار نمی گیرند. یکی از ایرادات این نوع درب اشغال بخشی از فضای آستانه ورودی کابین هنگام باز و بسته شدن آن است. به همین دلیل از این نوع درب فقط در مواقعی که فضای کافی برای لته های درب داخل چاه وجود نداشته باشد استفاده می شود. به درب های اتوبوسی آکاردئونی نیز گفته میشود
درب لولایی
درب های لولایی از قدیمی ترین نوع درب ها هستند که هنوز هم مورد استفاده گسترده قرار میگیرند. این درب ها بصورت دستی باز و بسته می شوند و بطور معمول دارای یک لته بوده و در یک سمت دارای لولا هستند. ساده ترین و البته ارزان ترین نوع درب که می توان به عنوان درب طبقه قرار داد درب لولایی است. این نوع درب از یک چهارچوب و خود لته درب تشکیل شده است. بر روی این درب باید قفل جداگانه و دیکتاتور(آرامبند) نیز قرار داد. این نوع دربها را فقط به عنوان درب طبقه می توان استفاده کرد و برای درب کابین کاربرد ندارد. درب های لولایی با عرض بازشوی بزرگ بصورت دو لته طراحی و ساخته میشوند. درب های لولایی باید برای تامین ایمنی به قفل مجهز باشند تا فقط هنگامی که کابین آسانسور در طبقه مورد نظر قرار گرفته امکان باز شدن داشته باشند. معمولا درب های لولایی دارای یک قاب پنجره در وسط می باشند که در آن شیشه مسلح قرار میگیرد. با وجود اینکه درب های اتوماتیک مدت زمان زیادی استفاده می شوند ، درب های لولایی هنوز رواج دارند. از جمله دلایل پرطرفدار بودن درب لولایی اسانسور، سادگی، قیمت پایین و کم دردسر بودن آنها است. همچنین این درب ها داخل چاه آسانسور فضایی اشغال نمی کنند و محدودیت های کمتری ایجاد می نمایند. البته یک مشکل اصلی درب های لولایی این است که هنگام باز شدن فضا اشغال میکنند. این فضا میدانی است به شکل ربع دایره به شعاع عرض درب و مرکز لولای آن.
درب گیوتینی
درب های گیوتینی به عنوان درب اسانسور انواع گوناگونی دارند. عموما در اصطلاح درب های کشویی قائم را گیونیتی می نامند. اگرچه به بیان دقیق تر، درب های گیوتینی انواعی از درب های کشویی قائم هستند که دارای دو لته جداگانه هستند. مکانیزم این درب ها اینگونه است که هنگام باز شدن درب، لته بالایی به سمت بالا و همزمان لته پایین به سمت پایین حرکت میکند. یکی از کاربردهای متداول درب های گیوتینی، بالابرهای خدماتی مانند بالابر غذابر، بالابر کتاب بر و بالابرهای آزمایشگاهی هستند.
روش های اجرای درب آسانسور
روش اجرا، مکانیزم و نوع درب اسانسور بسیار مهم است. این موضوع تا این حد اهمیت دارد که در برخی موارد انواع آسانسور بر اساس نوع درب تقسیم بندی میشوند. روش اجرا و نوع درب باید از ابتدا در طراحی آسانسور تعیین شود زیرا پارامترهای بسیاری از نوع تجهیزات و قطعات تا شرایط معماری و چاه اسانسور به آن بستگی دارند. درب های اسانسور می توانند به صورت تمام اتوماتیک، نیمه اتوماتیک و دستی طراحی و اجرا شوند.
درب آسانسور تمام اتوماتیک
به شرایطی درب اسانسور تمام اتوماتیک می گوییم که هم درب کابین و هم درب طبقات از نوع اتوماتیک باشند. بدیهی است که درب کابین و درب طبقات در حالت تمام اتوماتیک باید از یک نوع باشند. برای مثال اگر درب کابین تلسکوپی باشد، درب طبقات نیز باید تلسکوپی باشد. درب های اتوماتیک به نحوی ساخته می شوند که درب کابین و طبقات در هماهنگی کامل با یکدیگر قرار میگیرند. مکانیزم محرکه درب روی درب کابین سوار شده و وقتی به طبقه می رسد درب طبقه را نیز حرکت می دهد.
درب آسانسور نیمه اتوماتیک
درب های اسانسور نمیه اتوماتیکی که درب کابین اتوماتیک و درب طبقات دستی هستند،درب آسانسور نیمه اتوماتیک می گویند. در این حالت معمولا یک درب تلسکوپی اتوماتیک برای کابین در نظر میگیرند. درب های طبقات در این وضعیت از نوع لولایی دستی می باشند.
قطعاتی که روی درب بسته می شوند
درب آسانسور قطعه بسیار مهمی در آسانسور است ولی به تنهایی کامل نیست. برای کامل تر شدن عملکرد این قسمت از آسانسور قطعاتی هم روی آن نصب می شود تا عملکرد آن بهبود یابد. در زیر به بعضی از این قطعات اشاره میکنیم. دیکتاتور (آرام بند) درب آسانسور: در آسانسورهای کششی با درب لولایی قطعهای به نام دیکتاتور یا آرامبند معمولا در بالای دربهای لولایی قرار دارد. وجود این قطعه کمک می کند تا درب به آرامی بسته شود هر چند که شما درب را محکم ببندید. در واقع این قطعه از به شدت بسته شدن درب ، جلوگیری می کند. وظیفه دیگر این قطعه ایجاد فشار روی در برای بسته شدن کامل آن است. معمولا در مواردی که عرض درب بیشتر از 120 سانتیمتر باشد (مانند آسانسورهای بیمارستانی) از دو آرامبند استفاده میشود. قفل درب آسانسور آسانسور: باز بودن در آسانسور در حین حرکت بسیار خطرناک میباشد. در آسانسور های استاندارد درب همه طبقات بجز در طبقه ای که کابین روبروی آن قرار دارد باید بسته باشد. قبل از شروع به حرکت کابین ، تابلو فرمان دستور بسته شدن درب های باز را صادر می کند. وجود قفل درب آسانسور باعث می شود مطمئن باشیم هیچ دربی حین حرکت باز نمی شود. قفل درب آسانسور یکی از اجزای سری ایمنی نیز می باشد که این قفا آسانسور بسیار برای امنیت اسانسور ها مهم است. کنتاکت درب طبقات و کابین: کنتاکت درب یکی دیگر از اجزایی است که روی دربها نصب می شود تا قبل از حرکت کابین آسانسور مطمئن شویم در ها بسته است. کمان درب کابین آسانسور: همانطور که در بالا اشاره کردیم درب همه طبقات بجز درب طبقه ای که کابین روبروی آن قرار دارد باید بسته باشد. کمان مکانیکی درب وظیفه دارد در زمان توقف کابین روبروی طبقه مقصد قفل درب را آزاد کند
رایج ترین خرابی های در آسانسور
در گذشته درب طبقات را از چوب و از نوع لولایی می ساختند. به مرور زمان این درب ها جای خود را به درب های فلزی دادند. اصلی ترین علت آن هم قابل اشتعال بودن دربهای چوبی بود. علت دیگر این تغییر تاب برداشتن این دربها به مرور زمان بود. امروزه دربها را با ورق های فولادی می سازند در مانند تمام قطعات سازنده آسانسور به مرور زمان مستهلک می شود. در واقع بیشتر خرابی های آسانسور هم مربوط به درب آن است. در این مقاله به بعضی خرابی های رایج درب ها اشاره میکنیم . درب اتوماتیک بسته نمی شود: احتمالا مشکل از موتور درب اتوماتیک است. همچنین دقت کنید چیزی در سر راه بسته شدن آن نباشد. درب لولایی به طور کامل بسته نمی شود: احتمالا مشکل از دیکتاتور آرام بند درب است و نیاز به سرویس دارد. موقع حرکت آسانسور هم درب باز می ماند: این مورد بسیار خطرناک است و بلافاصله باید برای رفع آن اقدام نمود. این اتفاق معمولا به دلیل خرابی قفل می باشد
بدون دیدگاه