مقدمه :
زمانی که شما یک دستگاه آسانسور کامل خریداری می کنید.و با بهای تمام شده قطعات آن آشنا می شوید.برای شما سوالاتی به وجود می آید.
عمر مفید آسانسور چقدر است ؟
قطعات آسانسور باید چند وقت یکبار سرویس گردد؟
هزینه تعمیرات آسانسور چقدر است؟
آیا آسانسور را می توان بازسازی نمود؟
پاسخ به این سوالات ما را در حل مسئله کمک می کند.عملکرد آسانسورها با هم متفاوت است.یک ساختمان ممکن است،واحدهای زیادی داشته باشد. و پرترافیک باشد و یک ساختمان ممکن است ، از تراکم ترافیک کمتری برخوردار باشد.کیفیت قطعات آسانسور نیز در عمر مفید آن تاثیرگذار است.
عمر مفید آسانسور ساختمان:
عمر متوسط آسانسور در ساختمان بدون درنظر گرفتن قطعات ثابت، حداکثر ۳۰ سال در نظر گرفته می شود، بعد از این مرحله لزوماً باید قطعات فنی دستگاه تعویض و بهینه شوند.
آسانسورها بعد از نصب در ساختمان ها باید به صورت سالیانه مورد بازرسی قرار گیرند. به این علت که قطعات آسانسور عمر مشخصی دارند و باید توسط سرویسکار شرکت گارانتی کننده تعمیر و تعویض شوند. این موضوع در شرح وظایف سازمان ملی استاندارد تعریف شده ولی ضمانت اجرایی خود را از دست داده است و این سازمان با کارفرمایان و صاحبان ساختمان ها هماهنگ نیست تا پروسه بازرسی آسانسورها به طور منظم انجام شود.
با توجه به تفاهم نامه های بین موسسه استاندارد و سازمان شهرداری ها، صدور گواهی نامه پایان کار منوط به بازرسی اولیه از آسانسورها شده است ولی بعد از این مرحله هیچ نظارتی روی آسانسورها انجام نمی شود و با توجه به قرار گرفتن این تجهیزات در ملک شخصی مردم، بررسی آنها به لحاظ حقوقی با محدودیت مواجه است. ادارات برق، آب و گاز چنین مشکلاتی را تجربه کرده اند.
آسانسور، بهعنوان یکی از تاسیسات ثابت ساختمان که همراه با سازه طراحی میشود، عمر متوسطی دارد که مانند ساختمان قابل سنجش است. برخی از قطعات فنی آسانسور به دلیل پیشرفت و تغییر تکنولوژی و نیاز به بهینهسازی مصرف انرژی، باید بعد از 5، 7 تا 10 سال تعویض شوند.
معمول است که بخواهید تا حد امکان از تجهیزات آسانسور حداکثر استفاده را ببرید. تجهیزات آسانسور منسوخ شده می تواند خطرات ایمنی را برای سرنشینان ایجاد کند. اجزای ناقص و خراب درب های غیر قابل اطمینان و سایر موارد به ظاهر کوچک مشکلات بسیار جدی ایجاد می کنند. نوسازی آسانسورها هر ۳۰ سال بهترین راه برای به حداقل رساندن این خطرات است.
آسانسور یک سرمایه گذاری بزرگ است که ارزش قابل توجهی به یک ساختمان می دهد. بازدهی یک آسانسور به چگونگی مراقبت از آن در طول عمر مفید آن مربوط می شود. مدت زمان سرویس آسانسور اگر به درستی تخمین زده شود ، ریسک خطرات جانبی کاهش می یابد. این خطرات شامل مسائل مربوط به مسئولیت، مسائل مالی و نارضایتی مستاجر است. انتخاب یک برنامه مناسب برای نگهداری و سرویس دوره ای آسانسور تاثیر به سزایی در کارآمد بودن ساختمان و رضایت مستاجرین دارد.
آسانسورهای ناکارآمد پول و انرژی و در نتیجه هزینه زیادی هدر می دهند. مدت زمان انتظار طولانی ناشی از آسانسورهای ناکارآمد می تواند باعث ناآرامی در بین مستاجران شود. به روزرسانی سیستم به آرامتر و روانتر شدن سواری کمک خواهد کرد و در نتیجه هزینه تعمیرات کاهش خواهد یافت. از این رو تشخیص فواصل مدت زمان سرویس آسانسور توسط مدیر ساختمان بسیار حائز اهمیت است.
مدت زمان سرویس آسانسور بستگی به نوع و مدل آسانسورها و نیز تعداد توقف در آن ها دارد. اگر سرویسکار با نوع و عملکرد آسانسور مربوطه آشنایی کامل داشته باشد و البته دارای مهارت و تجربه نیز باشد ، در کمترین زمان ممکن به بررسی و سرویس تمامی بخش های آن می پردازد. کسب تجربه و مهارت در انجام خدمات آسانسور مستلزم گذراندن دوره های آموزشی و نیز انجام عملیات های متعدد می باشد.
انتخاب شرکت معتبر ارائه دهنده خدمات آسانسور سبب بهره گیری از سرویسکاران باتجربه و ماهر و نیز ایجاد آرامش و امنیت بیشتر در آسانسور می شود. تیم تخصصی الماس آسانسور با به کارگیری نیروهای متخصص در بخش سرویس و نگهداری آسانسور با رعایت نکات ایمنی و پیروی از قوانین و استاندارد ها ، آرامش خاطر خاصی را برای شما رقم خواهد زد.
آسانسور از معدود وسایل نقلیه ای می باشد که فرمان دادن به آن در اختیار مسافر است و کنترل و توقف آن توسط یک سیستم انجام می شود و مسافر هیچ نقشی در توقف آن ندارد.لذا باید ایمن،کارا و مطمئن باشد.
آسانسور های قدیمی از نظر ظاهری فاقد زیبائی و آرامش و از نظر فنی فاقد ایمنی می باشند .
یک آسانسور کامل باید سه قابلیت مهم داشته باشد:
• ایمنی (تنظیم پارامترهای کنترلی دارای تائیدیه های تست های نمونه)
• قابلیت اطمینان (طراحی مهندسی در انتخاب و ساخت قطعات و تجهیزات مطابق با
استانداردهای EN-81 و مقررات ملی ساختمان )
• نحوه عملکرد ( چگونگی نصب و مونتاژ قطعات، جهت راحتی و زیبائی )
یکی از اجزای اصلی آسانسورهای کششی سیم بکسل است که قدمت تولید آن به ۱۱۰ سال میرسد. در حقیقت هنوز هم برای جابجایی و حرکت آسانسور سیم بکسل به عنوان بهترین وسیله شناخته می شود.
اصولاً برای سیم بکسل می توان میانگین عمر مفید را در حدود ۷ الی ۸ سال در نظر گرفت.
پس از گذشت این زمان تعویض سیم بکسل الزامی است. البته مدت زمان ارائه شده ممکن است در برخی از موارد به دلایلی از جمله ایجاد کشش و افزایش طول سیم بکسل و همچنین صیقلی شدن آن کوتاه تر شود.
روشهای افزایش طول عمر سیم بکسل آسانسور:
روغن کاری منظم سیم بکسل باعث جلوگیری از بروز پارگی و آسیب دیدگی در آن خواهد شد که میتواند منجر به افزایش طول عمر مفید سیم بکسل شود.
استفاده از پالت های چوبی بین قرقره و چراغها با زمین یا دیوار و قرار دادن
طناب های فولادی در محلی به دور از رطوبت و دارای جریان هوای متعادل و همچنین سرپوشیده برای انبار کردن سیم بکسل ها الزامی است.
علاوه بر این باید بازدید از سیم بکسل ها و روغنکاری آنها در بازه های زمانی خاصی انجام شود. یکی دیگر از عوامل موثر در بالا رفتن عمر مفید سیم بکسل نحوه باز کردن آن از روی کلاف یا قرقره است.
مشکلات جزئی آسانسور را جدی بگیرید
بعضی اوقات آسانسور دچار صدا می شود ، صداهای ایجاد شده بسیار کوچک بوده و حتی ممکن است یک بار بیشتر شنیده نشود ولی چه بسا بسیار مهم بوده و گزارش این اتفاقات موجب جلوگیری از خرابی ها و اتفاقات بزرگ خواهد شد. در خصوص شنیده شدن صداهای غیر طبیعی در آسانسور بسیار جدی باید عمل کرد و حتی می بایست علت صدای بوجود آمده را پیدا کرده و مشکل را رفع نمود. قسمتهایی که در آسانسور درست کار نمیکنند را تعویض کنید ، چراغهای داخل کلیدهای آسانسور بالاخره خراب میشوند. چراغهای داخل کابین آسانسور هم ممکن است بشکنند یا بسوزند. بهتر است مطمئن شوید مشکلات این چنینی هرچه زودتر برطرف میشوند تا حادثهای پیش نیاید یا ساکنین ساختمان اعتراضی نکنند.
عمر مفید قطعات آسانسور:
عمر مفید قطعات آسانسور با هم متفاوت است.برای از قطعات از عمر بیشتری برخوردار بوده و برخی از قطعات مصرفی هستند. و از عمر مفید کمتری برخوردار هستند.برای مثال قطعاتی مانند دیکتاتور ، قفل و باطری نجات اضطراری نسبت به قطعات اصلی مانند سیم بکسل ، تراول کابل و فلکه اصلی موتور از عمر مفید کمتری برخوردار هستند.
به هر ترتیب در بلند مدت بسیاری از قطعات آسانسور با مشکل مواجه می شوند. بهتر است حداقل ماهی یکبار قطعات آسانسور چکاپ شود و نقاط ضعف و قوت آن مورد بررسی قرار گیرد.
جدول عمر مفید برخی از قطعات آسانسور:
ردیف قطعات آسانسور عمر مفید
۱ قفل ۱ تا ۴ سال
۲ آرام بند ۱ تا ۴ سال
۳ باطری نجات اضطراری ۱ تا ۴ سال
۴ کفشک ۳ تا ۵ سال
۵ روغن موتور گیربکس ۳ تا ۵ سال
۶ فلکه هرزگرد ۵ تا ۱۰ سال
۷ فلکه اصلی موتور ۵ تا ۱۰ سال
۸ سیم بکسل ۵ تا ۱۰ سال
۹ تراول کابل ۵ تا ۱۰ سال
۱۰ تابلو فرمان ۱۰ تا ۱۵ سال
۱۱ کابین ۱۰ تا ۱۵ سال
لزوم سرویس و نگهداری آسانسور:
سرویس و نگهداری آسانسور از اهمیت بالایی برخوردار است.حداقل بایستی سرویس آسانسور ماهی یکبار و در بازه زمانی مشخص انجام گیرد.گفتنی است : برخی از قطعات فنی آسانسور به دلیل پیشرفت و تغییر تکنولوژی و نیاز به بهینهسازی مصرف انرژی، باید بعد از ۵، ۷ تا ۱۰ سال تعویض شوند.اما این در صورتی است: که سرویس آسانسور به موقع و در بازه زمانی مشخص صورت گیرد.
بعد از ۱۵ سال باید قطعاً به فکر نوسازی و بازسازی و جایگزینی قطعات اصلیتر آسانسور باشید.چرا که عمر مفید آسانسور در بسیاری از قطعات به اتمام خواهد رسید.بازسازی آسانسور نسبت به نصب دوباره آن از بهای تمام شده کمتری برخوردار است.و برای بسیاری ساختمان ها مقرون به صرفه خواهد بود.