نکات ایمنی آسانسور

فهرست مطالب
مقدمه

امروزه جايگاه آسانسور ها در جهان و در صحنه زندگي روزمره افراد ديگر يك كالا و وسيله نقليه عمودي محسوب نميشود. افزايش جمعيت جهان توسعه شگفت آور شهرها تولد و تكامل آسانسورهاي مدرن و پيچيده ساخت آسمانخراش ها و بلند مرتبه هاي عظيم و برج هاي نمادين سر به فلك كشيده كشورها رشد رفاه فردي و اجتماعي و…همه و همه دست به دست يكديگر داده و اين وسيله پيچيده تكنولوژي را به تلفيقي از مجموعه فن آوري هاي نوين امروزي تبديل نموده است. رعايت استاندارد هاي ساخت نصب بهره برداري و نگهداري و مهمتر از آنها افزايش دانش عمومي و تخصصي در خصوص استانداردهاي اين وسيله ضروري رفاهي ضمن تاثيرگذاري بر جلوگيري از بروز حوادث ووقايع گوناگون مي تواند موجب ارتقاء كيفي و ايمني آن در كليه زمينه ها گرديده و نيز بر افزايش آرامش و آسايش خاطر كاربران تاثير گذار باشد. در اين خصوص نكات پيش رو به تعدادي از مهمترين اين مسايل اشاره خواهد داشت. نکات ایمنی آسانسور از جمله نکاتی است که شاید کمتر کسی از آن اطلاع دارد؛ اگر چه آسانسورها یکی از مطمئن‌ترین شیوه‌های حمل‌ونقل موجود هستند اما با استفاده از چند راهنمای ساده می‌توانید از امنیت خود مطمئن تر شوید. نه تنها باید بدانید چگونه به درستی از آسانسور استفاده کنید بلکه همچنین باید بدانید در صورتی که آسانسور وسط راه متوقف شد، چکار کنید. به طور متوسط یک بار در زندگی هر شخص امکان گیر افتادن در آسانسور وجود دارد.

توصیه‌ها و نکات ایمنی آسانسور

1. در هنگام نظافت آسانسور، دقت کنید که آبی وارد چاه آسانسور نشود
2. جهت حمل بار یا اثاثیه فقط از آسانسورهای بزرگ (درب ۹۰) استفاده نمایید.
3. هنگام استفاده از آسانسورها به نوع کاربری آن(مسافری، باربر و …) توجه کنید.
4. در صورتی که در ساختمان کسی نیست، بهتر است که از آسانسور استفاده نکنید.
5. از گذاشتن هر گونه مانع در جلوی درب های اتوماتیک آسانسور خودداری فرمایید.
6. در هنگام حوادثی همچون زلزله، آتش سوزی یا حوادث دیگر از راه پله استفاده کنید.
7. مانع بسته شدن درب آسانسور نشوید. برای این کار می توانید دکمه مخصوص آن را فشار دهید.
8. هنگام ورود به کابین آسانسور از وجود کابین در مقابل خود مطمئن شوید و رو به کابین وارد شوید.
9. به کودکان خود طرز سوار شدن آسانسور را یاد بدهید. اما هرگز به آنها اجازه ندهید که به تنهایی وارد آسانسور شوند.
10. تنها یکبار دکمه بیرونی آسانسور را بزنید و از زدن مجدد دکمه آسانسور، خودداری کنید. این کار شما باعث خرابی آسانسور می شود.
11. هر آسانسوری یک ظرفیتی دارد، بهتر است که بیشتر از ظرفیت تعیین شده، سوار آسانسور نشوید. در غیر این صورت ممکن است آسانسور در میان طبقات بایستد.
12. یکی از بزرگ ترین مشکلات آسانسور توقف آن در هنگام قطع برق است. گرچه که آسانسور باید به سیستمblack out مجهز باشد و در زمان قطع برق هم تراز با یک طبقه توقف کند، اما گاهی اوقات این مسئله اتفاق نمی افتد. در واقع با قطع شدن برق، فرد در آسانسور گیر می کند و ممکن است به او احساس خفگی دست بدهد. طبق بررسی ها هیچ شخصی در آسانسور دچار خفگی نمی شود، زیرا اکسیژن موجود در آسانسور از بین نمی رود. اما از آنجایی که برخی از افراد به خاطر استرس و اضطراب دچار تنگی نفس می شوند، فکر می کنند که اکسیژن آسانسور تمام شده است. در چنین شرایط بهتر است که آرامش خود را حفظ کنید و دکمه آژیر آسانسور را فشار دهید، در صورت عدم وجود این دکمه، باقی افراد حاضر در ساختمان را صدا کنید و تا لحظه اعزام گروه نجات برای خروج از کابین منتظر بمانید. گاهی اوقات افراد در هنگام خروج از آسانسور عجله می کنند و هم زمان آسانسور نیز راه می افتد. این موضوع قربانیان زیادی را گرفته است. پس بهتر است کمی صبور باشید و برای خروج از آسانسور عجله نکنید.
13. معمولاً آسانسورها را به راحتی می توان نصب و راه اندازی کرد. پس از آن بایستی آسانسور را هر ماه سرویس کرد. برخی حاضر نیستند هزینه ای بابت سرویس ماهانه آسانسور بپردازند، چنین افرادی باید بدانند که در صورت عدم سرویس آسانسور، بایستی هزینه های بیشتر برای تعمیر و یا تعویض قطعات آسانسور بپردازند. همچنین ممکن است اشکالات فنی آسانسور، جان کسی را نیز بگیرد. پس بایستی سرویس ماهانه آسانسور خود را به دست افراد حرفه ای در این زمینه بسپارید

نکات ایمنی آسانسور در هنگام حرکت آسانسور

الف: دستگیره کناری را در صورت امکان بگیرید در صورت امکان نزدیک به دیوار کابین آسانسور بایستید
ب: به علائم و اعلام طبقات توجه کنید

نکات ایمنی آسانسور در هنگام خروج از آسانسور

الف: فوراً در طبقه مورد نظر پیاده شوید.
ب: افرادی را که جلوی شما قرار دارند هنگام خروج هل ندهید.
ج: به جلوی پایتان نگاه کنید، ممکن است کابین کاملاً هم سطح با طبقات نایستاده باشد.

اگر در آسانسور گیر کرده‌اید

1- وحشت نکنید !! چند نفس عمیق بکشید و به خود اطمینان دهید که مقدار کافی اکسیژن در کابین وجود دارد . مهم‌تر از همه این که منتظر رسیدن کمک مناسب باشید و هرگز سعی نکنید آسانسوری که به صورت غیرمعمول توقف کرده، ترک کنید. در موارد مشکلات برق، روشنایی اضطراری روشن می‌شوند.
2- دکمه باز کردن در را فشار دهید. اگر نزدیک به طبقه باشید در باز می‌شود . شما می‌توانید به آرامی و با دقت از آسانسور بیرون بروید. حتماً هنگام بیرون رفتن جلوی پای خود را نگاه کنید چون ممکن است آسانسور هم سطح با طبقه قرار نگرفته باش
3- دکمه آلارم یا کمک را فشار دهید و از سیستم ارتباط داخلی در صورت وجود، استفاده کنید. دکمه آلارم با شکل زنگ را فشار دهید و منتظر بمانید کسی به کمک شما بیاید. در آسانسورهای جدید یک دکمه تلفن به جای دکمه آلارم وجود دارد. وقتی آن را فشار دهید، با بخشی که مسئول خرابی آسانسور است ارتباط برقرار می‌شود (مثلاً شرکت آسانسور). این کار محل دقیق ساختمان و آسانسوری را که در آن قرار دارید در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد. برخی از آسانسورها، تلفن یا سیستم بلندگوی دو طرفه دارند که با استفاده از آن، بین شما و ساختمان یا افراد مربوطه (تکنسین آسانسور، سرویس‌کار و …) ارتباط برقرار می‌شود. اگر نمی‌توانید چیزی بشنوید یا تلفن کار نمی‌کند نگران نشوید. برخی از تلفن‌ها تنها برای دریافت تلفن طراحی‌شده‌اند. افراد آموزش‌دیده وقتی به ساختمان می‌رسند تماس می‌گیرند
4- آرام باشید و هرگز سعی نکنید از آسانسوری که به صورت غیرمعمول متوقف‌شده خارج شوید. این کار بسیار خطرناک است. همیشه منتظر رسیدن افراد آموزش‌دیده باشید. بهترین کاری که در این شرایط می‌توانید انجام دهید این است که آرام و راحت باشید و منتظر کمک بمانید. ممکن است شرایط شما راحت نباشد، اما در کابین ایمن هستید.
آیا کابل می تواند پاره شود و باعث سقوط آسانسور شود ؟
این بدترین ترس در هر فردی است که سوار آسانسور می شود . ولی کارشناسان این اطمینان را می دهند جای نگرانی نیست , شما توسط ۴ تا ۸ کابل ساپورت می شوید که هر کدام به تنهایی می تواند وزن کابین را تحمل کند . در واقع تنها زمانی که یک آسانسور سقوط کرد( با قطع شدن هر هشت کابلش)، در زمان جنگ جهانی دوم بود که یک بمب گذار آمریکایی بطور عمدی ساختمان Empire State را مورد اصابت قرار داد . خدمه هواپیما کشته شدند ولی تنها فرد سوار در آسانسور نجات پیدا کرد .
آیا در صورت افزایش سرعت آسانسور در معرض خطر قرار داریم؟
آسانسورهای کششی ممکن است در هنگام نوسانات برق و یا ساییدگی قرقره ها , سرعت مختصری بگیرند ( مواردی که بازرسان هنگام چک کردن باید در نظر داشته باشند ) ممکن است این تغییر سرعت کمی استرس زا باشد . اگر کابین بیشتر از یک سرعت خاص حرکت کرد , کلید الکتریکی به طور خودکار آسانسور را خاموش می کند . اگر این کلید عمل نکرد , دستگاه Safeties ( دستگاه های متصل به پایین کابین) بطور خودکار ترمز های ریل های جانبی را به کار می اندازند و کابین متوقف می شود .
آیا باید سوار بر آسانسوری که هم سطح با کف نیست شد ؟
اگر در صورت ورود آسانسور به طبقه دلخواه هم سطح با کف نبود , نیاز به سرویس و راه اندازی مکانیکی دارد . آسانسور های قدیمی تر , هنگامی که پر از جمعیت می شوند , ممکن است به خاطر وزن زیاد کمی پایین تر از سطح بایستند . (آسانسورهای جدیدتر که مجهز به تجهیزات حمل بار و کنترل وزن هستند , در این مواقع از بسته شدن در جلوگیری می کنند ) با وجود اینکه آسانسورها به گونه ای طراحی شده اند که بیشتر از وزن اعلام شده را هم میتوانند حمل کنند , هنگامی که ظرفیت آسانسور تکمیل است , بهتر است برای آسانسور بعدی صبر کنید .
اگر آسانسور خیلی آهسته حرکت کند چه اتفاقی می افتد ؟
علت این امر می تواند وجود کثیفی یا ساییدگی در سوئیچ های شتاب که در موتورخانه آسانسور قرار گرفته باشد . هرچند یک حرکت کند میتواند آزار دهنده باشد , ولی به این معنا نیست که شما در معرض خطر جدی قرار دارید و لی در هر صورت آسانسور نیاز به رسیدگی دارد و شما باید به سرپرست ساختمان اطلاع دهید .

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهدرباره مانمونه کارتماس باما