مقدمه
با لازمه وجود زندگی شهرنشینی و استفاده زیاد از ساختمانهایی با طبقات زیاد هر روزه برای بالا یا پایین آمدن از طبقات مختلف این ساختمانها از آسانسور استفاده می کنیم. چند بار تا به حال هنگام استفاده از آسانسور از خود پرسیدهاید که چرا کابین آسانسور همسطح با طبقات می ایستد یا نمی ایستد؟ آیا در سیستم آسانسور وسیله مکانیکی وجود دارد که باعث شناسایی و توقف می شود یا اینکه آسانسور به صورت هوشمند این کار را انجام می دهد؟ در واقع یکی از دلایل اصلی عیب یابی آسانسور و تنظیم آن همین موضوع است که چرا کابین آسانسور همسطح با طبقات نمی ایستد. اگر در آسانسور مورد استفاده شما نیز این اتفاق افتاده باشد حتما نسبت به رفع آن مشکل حساس بوده و برای رفع آن مشکل اقدام نموده اید، زیرا در صورت عدم رفع این مشکل، باعث میشود که افراد پایشان به لبه طبقات گیر کند و زمین بخورند.
سنسور مگنت آسانسور
سنسور طبقات آهن ربایی یکی از قطعات الکتریکال در آسانسور است که در مرحله آخر نصب آسانسور یعنی مرحله راه اندازی از آن استفاده می شود و استفاده از این قطعه در تمامی آسانسورها از جمله مسافربر، باربر، خودروبر، و برانکاردبر الزامی می باشد. سنسور طبقات آسانسور دارای ساختاری ساده است اما وظیفه بسیار مهمی بر عهده دارد و آن هم تشخیص و شناسایی طبقات است و از طریق آهن رباهای نصب شده شاخص طبقات، و پایین ترین توقف و بالاترین توقف را شناسایی کرده و طبقات را هم مشخص می کند. سنسورهای مغناطیسی ابزاری بسیار مناسب برای طراحی چنین سیستمی می باشند زیرا علاوه بر هزینه کم، نصب آسان و دقت بالایی دارند و به همین منظور به وفور در صنعت آسانسور مورد استفاده قرار می گیرند. سنسور طبقات به سقف کابین و به قسمت یوک متصل می گردد و بالاتر از کفشک آسانسور قرار می گیرد و وظیفه شناسایی طبقات آسانسور را بر عهده دارد. سیستم سنسور باید شامل وسایل هشدار دهنده ای باشد که به مسافران در آسانسور هشدار دهد که خطری وجود دارد. مثلا وقتی که سنسور تشخیص دهد که کابین آسانسور به اندازه کافی با کف تراز نشده است. وسایل هشدار دهنده ممکن است شامل وسایل هشدار دهنده شنیداری یا بصری یا هر دو باشد. وسایل هشدار دهنده شنیداری ممکن است شامل یک بلندگو و پیام ضبط شده باشد که هشدار را اعلام می کند. وسایل هشدار دهنده بصری ممکن است شامل یک علامت روشن باشد. معمولا وسیله هشدار دهنده داخل کابین آسانسور قرار دارد. وسایل هشدار دهنده نیز ممکن است در هر طبقه از ساختمان مجاور درب های آسانسور ارائه شود. لازم به ذکر است که وسیله هشدار زمانی کار می کند که آسانسور توقف کرده باشد.
سنسورهای مغناطیسی از نوع لچ
سنسورهای مغناطیسی مورد استفاده در صنعت آسانسور از نوع لچ می باشند به این معنی که آخرین حالت خود را حفظ می کنند. بگذارید به صورت بسیار ساده توضیح دهم. فرض کنید یک سنسور مغناطیسی لچ و یک آهنربا در اختیار دارید. در داخل سنسور یک کنتاکت بسیار ریز طراحی شده است که اگر مثلا قطب منفی آهنربا روبروی سنسور قرار گیرد باعث بسته شدن کنتاکت می شود و اگر قطب مثبت آهنربا جلوی سنسور قرار گیرد باعث باز شدن کنتاکت خواهد شد و به خاطر اینکه کنتاکت از نوع لچ می باشد لذا آخرین حالت کنتاکت حفظ خواهد شد
. ما برای اینکه هر طبقه را شناسایی کنیم چند آهنربا در نزدیکیه هر طبقه بر روی ریل کابین تعبیه می کنیم تا سنسوری که بر روی کابین و نزدیک به ریل نصب شده است، این آهنرباها را شناسایی کرده و فرمان توقف آسانسور را بدهد. در نصب سنسور باید دقت زیادی صورت گیرد تا از حوادث احتمالی جلوگیری شود. معایب سنسورهای مغناطیسی لچ سنسورهای مغناطیسی به مرور زمان خاصیت خود را از دست می دهند و گهگداری به درستی قطب های مغناطیسی آهنرباها را تشخیص نمی دهند و یا اینکه ممکن است کنتاکت ها آخرین حالت خود را حفظ نکنند که در این صورت باعث عدم توقف کابین در طبقه مورد می شود.
نحوه عملکرد سنسور طبقات آسانسور
سنسورهای مغناطیسی که در صنعت آسانسور استفاده می شوند از نوع لچ می باشند به این معنی که آخرین حالت خود را حفظ می کنند. اگر بخواهیم به صورت ساده توضیح دهیم یعنی اینکه فرض کنید یک سنسور مغناطیسی لچ و یک آهن ربا در اختیار دارید. در داخل سنسور یک کنتاکت بسیار ریز طراحی شده است که اگر مثلا قطب منفی آهن ربا روبروی سنسور قرار گیرد باعث بسته شدن کنتاکت شده و اگر قطب مثبت آهن ربا جلوی سنسور قرار گیرد باعث باز شدن کنتاکت خواهد شد و به خاطر اینکه کنتاکت از نوع لچ می باشد لذا آخرین حالت کنتاکت حفظ خواهد شد. ما برای اینکه هر طبقه را شناسایی کنیم چند آهن ربا در نزدیک یه هر طبقه بر روی ریل کابین تعبیه می کنیم تا سنسوری که بر روی کابین و نزدیک به ریل نصب شده است، این آهن رباها را شناسایی کرده و فرمان توقف آسانسور را بدهد. در نصب سنسور باید دقت زیادی صورت گیرد تا از حوادث احتمالی جلوگیری شود. در سیستم های شناسایی قدیمی در هر طبقه یک سوییچ جهت شناسایی وجود داشت ولی به علت مشکلاتی از قبیل صدا دادن سنسورها، سیم کشی زیاد سیستم هنگام نصب. خرابی غیر متمرکز و سختی دسترسی از رده خارج و جای خود را به ۲ عدد سنسور از نوع مغناطیسی که با آهن ربا کار می کند داده است. در سیستم جدید شناسایی ۲ سنسور جهت دورانداز و شناسایی طبقات آسانسور استفاده می شود که عبارتند از :
• دور انداز
• استوپ طبقه
که این سنسور ها جایگزین سنسورهای ثابت شده اند. این سنسورها به وسیله تراول کابل به مدار فرمان متصل شده اند و وظیفه خواندن سیگنال های مغناطیسی را دارند و کار شناسایی را انجام می دهند. در هر طبقه به جای یک سنسور از یک عدد آهن ربا استفاده شده که به محض قرار گرفتن سنسور روی کابین مقابل آهن ربا، سنسور عمل کرده پالسی به مدار فرمان می فرستد، به این طریق به راحتی مدار کنترل شده و آسانسور در جای لازم می ایستد. البته برای استوپ طبقه در هر طبقه یک آهن ربا کافی است ولی برای دور اندازی در هر طبقه ۲ آهن ربا نیاز می باشد. یکی برای جهت بالا و دیگری جهت پایین. که این عمل با یکی در میان شمردن آهن رباهای دور انداز توسط مدار فرمان اصلاح شده در حقیقت یکی از آهن رباها را می شمرد و دیگری را در نظر نمی گیرد. نکته: این قاعده برای بالاترین و پایین ترین طبقات فرق می کند. چون در طبقه بالا و پایین یک جهت حرکت تعریف شده است پس یک آهن ربای دور انداز کافی می باشد. درب آسانسور با سیستم های بازشو به سه شکل در آسانسور عمل می کنند.
این سیستم به سه شکل در آسانسور وجود دارد که شامل موارد زیر است:
• درب لولایی آسانسور با درب اتوبوسی
• در لولایی آسانسور با در اتوماتیک کابین
• درب آسانسور تمام اتوماتیک کشویی یا تلسکوپی
اجزا تشکیل دهنده سنسورهای الکتروسیگنال آسانسور
سیستم تشکیل دهنده این سنسورها بسیار ساده هستند و توسط یک دیود که در مرکز آنها قرار دارد، امواج مغناطیسی را دریافت میکند. در گذشته، از صفحات فلزی به جای آهن ربا در آسانسورها استفاده میشده که اکنون این صفحات منسوخ شدهاند. در سیستم الکتروسیگنال از دو نوع آهن ربا استفاده می شود:
آهنربای خطی
آهنربای نقطهای آهن رباهای خطی که تقریبا قدیمی هم هستند به صورت دقیق به سنسورها نیروی مغناطیسی وارد نمیکنند و اغلب مقداری خطا دارند که این خطا توسط آهن رباهای نقطه ای برطرف شده است
انواع سنسور های آهن ربایی طبقات آسانسور
سنسور مغناطیسی با آهن ربای گرد: این سنسور پس از عبور از مقابل هر یک از قطب های یک آهن ربا تغییر وضعیت داده و حالت خود را تا دیدن قطب دیگر آهن ربای بعدی حفظ می کند. (این نوع برای تنطیم لول طبقات دقیقتر عمل می کند) در آهن رباهای گرد طرف مشکی قطب S و طرف نشان دار (قرمز) قطب N می باشد. سنسور مغناطیسی با آهن ربای تخت: در این سنسور پس از عبور از مقابل آهن ربا یک بار کنتاکت باز می شود و پس از عبور از آن بسته خواهد شد.
بدون دیدگاه